Stichting Guusje

GESCHIEDENIS VAN DE KRUIDENTUIN

initiatiefneemster Monique vertelt:

De geschiedenis van de kruidentuin begint in Alverna, in 2017. Daar vroeg Alfons Vandeursen, die in Alverna al 32 jaar een biologisch-dynamische moestuin had van 1500m2, of ik aldaar de kruidenvrouw wilde worden in zijn tuin. Er stonden veel kruiden tussen de groenten en hij wilde daar graag meer systeem in aanbrengen. Zo gevraagd, zo gedaan, zie hier het resultaat:

Intussen had Alfons geopperd, dat ik misschien workshops zou kunnen gaan geven. Hoewel ik niet wist of ik het kon, ben ik er mee begonnen. En zo werd de workshop “EHBO en kruiden” geboren. De mensen, die deelnamen vonden het informatief en waren zeer enthousiast. Vervolgens zagen de workshops

“Voorjaarskruiden en reiniging” en “Tincturen, oliën en zalven maken” het levenslicht. Hier een kiekje:

Toen de eigenaar van de tuin in Alverna ons in 2021 liet weten, dat we vanwege villabouw weg moesten, ben ik naar nieuw land gaan zoeken. Mijn vriend Cas, die bij biologische tuinderij de Lijsterbes werkte, polste Erik, de eigenaar van de Lijsterbes, of we daar een stukje land konden krijgen. En dat kon!!!

Wij werden hartelijk ontvangen door Erik en Sandra.

In Alverna hadden we in een regulier agrarisch landschap, op de aloude Maasduinen, met zandgrond, een biologisch paradijsje gevormd. Nu kwamen we in een prachtig landschap langs het Reichswald terecht, met ook nog eens de beste grond, die je kunt hebben: lössgrond. Waar de kruiden in Alverna een halve meter werden, groeien ze bij ons op de nieuwe kruidentuin vaak boven het hoofd! Kijk maar:

Ik wilde de kruidentuin in een mooie vorm ontwerpen. Weer was Cas hier een engel op mijn pad: hij bracht me op het idee de tuin in de vorm van de Levensbloem aan te leggen, die hij net in hout had uitgesneden voor een project, in Oosterwolde. Zie foto:

Cas vond het een uitdaging om de levensbloem op zo’n grote schaal te ontwerpen. Hij heeft toen op 10 oktober 2021, met touwtjes, deze levensbloem in de tuin uitgezet. Zie foto:

Tussen 11 en 14 oktober 2021 heb ik -met wie ook maar wilde helpen- de Levensbloem-vorm uitgespit, vervolgens hebben we 144 kistjes kruiden in Alverna uitgegraven en naar de Lijsterbes gebracht, en hebben we tenslotte al die kruiden in de Levensbloem opnieuw uitgeplant. Hier weer een paar kiekjes:

Op de Lijsterbes zijn de kruidentuin en de moestuin gescheiden. De kruidentuin kwam onder de paraplu van stichting Guusje. De moestuin is voor eigen gebruik. Het werd meteen duidelijk, dat de kruidentuin, die nu 1000m2 groot was, vrijwilligers nodig had. Ik mocht een oproep plaatsen op de site van de Lijsterbes en hing foldertjes op in de Ekoplaza winkels. Daar kwamen een aantal vrijwilligers uit voort.

Ook werd duidelijk dat de kruidentuin een stichting nodig had om haar mooie doelen in de wereld de zetten. Daartoe werd op 4 mei Stichting Guusje geboren! Het nieuwe bestuur vierde dit daarna met een feestje bij Tati.

Dit heugelijke feit moest natuurlijk ook worden gedeeld met de vrijwilligers: het kersverse bestuur stelde zich aan hen voor, de doelen van de stichting werden verteld, er werden wat praatjes gehouden en daarna was het opnieuw: FEEST.